Jak se vyrábějí cereálie?

Napsal Snidaňove cereálie (») ve čtvrtek 27. 8. 2009, přečteno: 1343×
pin2a4f9e-emco-080.jpg

Jak se vyrábějí cereálie?

Snídaňové cereálie jsou tepelně zpracované potraviny vyrobené z obilí a jsou určeny ke konzumaci (jako hlavní jídlo) podávané s mlékem při snídani. Některé snídaňové cereálie vyžadují krátké vaření, ale tyto horké obiloviny jsou méně populární než studené, připravené k okamžité konzumaci.

Prehistorické národy různých zemí používaly celé zrno a vařily ho ve vodě na kaši, což se dnešním teplým cereáliím podobalo. Studené cereálie se až do druhé poloviny devatenáctého století nepoužívaly.

Studené snídaňové cereálie byly vynalezeny kvůli náboženskému přesvědčení. První krok v tomto směru byl učiněn americkým duchovním Sylvesterem Grahamem, který obhajoval vegetariánskou stravu. Graham v roce 1829 použil hrubozrnnou mouku na chemické pokusy: krakováním v ní štěpil vyšší uhlovodíky. Ovlivněný adventisty Graham také věřil ve vegetariánství a založil v roce 1860 Western Health Institut pro reformy v Battle Creek, stát Michigan. V tomto ústavu, později známém jako Battle Creek Sanitarium, lékař, John Harvey Kellogg vynalezl několik náhražek masa právě z obilovin.

V roce 1876 nebo 1877 Kellogg vynalezl potravinu, kterou nazval granola z hrubozrnné pšenice, ovsa a kukuřice. V roce 1894 vynalezli bratři Kelloggovi první předvařené obilné vločky. Prodávali je v zásilkovém obchodě pod názvem Granose 284g balení (10 uncí) za 15 centů.

Kellogovi spolu s pacientem Postem založili síť obchodů prodávající tyto produkty i jiné zdravé potraviny. Jejich úspěch vedl desítky napodobitelů k otevření dalších továren v Battle Creek mezi lety 1900 a 1905. Tyto podniky rychle zkrachovaly, zatímco Kellogg a Post stále přežívají jako úspěšní výrobci cereálií. Jejich úspěch lze částečně připsat reklamní kampani, která změnila mínění o výrobcích z obilovin z potravin pro zdravou výživu na rychlou, pohodlnou a chutnou snídani. Dalším faktorem byl Kellogg s kukuřičnými vločkami, které se staly mnohem populárnějšími než pšeničné vločky. Popularita snídaňových cereálií ve dvacátém století stále roste. Snídaňové cereálie jsou podávány v devíti z deseti amerických domácností.

Hodnocení:     nejlepší   1 2 3 4 5   odpad
MySpace Google Twitter Topčlánky.cz Linkuj.cz Jagg.cz Vybrali.sme.sk

Komentáře

Zobrazit: standardní | od aktivních | poslední příspěvky | všechno
Článek ještě nebyl okomentován.


Nový komentář

Téma:
Jméno:
Notif. e-mail *:
Komentář:
  [b] [obr]
Odpovězte prosím číslicemi: Součet čísel devět a tři