
Pokud chcete snídat opravdu zdravě, sáhněte po celozrnných cereáliích. Výhodou celozrnných cereálií je z výživového hlediska vyšší obsah cenných látek, které pocházejí z obalové vrstvy - otruby a ze zárodku neboli klíčku. Při klasickém zpracování zrna se totiž používá vymílací proces, při kterém se odstraní obalové vrstvy i klíček. Do výsledného produktu se pak dostává pouze jedna část zrna označovaná jako endosperm, který v zrnu představuje zásobárnu energie (pro růst zárodku nové rostlinky). Tímto postupem je však mouka ochuzena o řadu důležitých vitamínů, minerálů a jiných cenných živin obsažených v ostatních částech zrna. Rafinace také obvykle odstraní z potraviny většinu vlákniny.
Celozrnné cereálie obsahují všechny tři části zrna:
Při zpracovávání celozrnné mouky se naopak melou všechny části zrna. Potraviny
v nerafinovaném stavu obsahují vyšší množství vlákniny, antioxidantů, vitamínů a minerálů. Proto Nestlé nabízí celozrnné cereálie téměř ve všech svých produktech!
Tyto výrobky jsou výrazně označeny pečetí celozrnnosti.